Stemmer, Strøm og Støj på Slusen - Skræp & co. på Metropolis, Sydhavnen, København

STEMMER, STRØM OG STØJ PÅ SLUSEN – Skræp & co.

9 komponister og musikere sætter lyd til Slusen
DATO 20., 21., 22. juni kl. 19.00 & 20.30
MØDESTED Havnebus Teglholmen, Teglholmens Sydkaj, Kbh. SV
GRATIS – begrænset antal pladser, reservation anbefales på info@kit.dk (lukket for tilmelding til 22. juni kl. 19.00)

Ni eksperimenterende musikere indfinder sig i Sydhavnen, én og én spredt ud i det mangfoldige landskab. I den arkitektonisk stramme kanalby, hvor panoramavinduer spejler de rolige vandflader. Under den majestætiske Metropolis-bygning, hvor kajakker suser forbi. På Slusens vindblæste overgang. Blandt kaotiske bådebyggere og deres hjemmebyggede træskure. På toppen af tårne, på flydende pontoner og i midten af motocrossbanens støvede, larmende landskab.

Her har de fundet lydene i omgivelserne, som de bearbejder, sammensvejser og komponerer videre på i vilde, stemningsfulde fortolkninger af arkitekturens akustiske rum, børnenes legende stemmer, mågernes skrig, vindens susen, vandets brusen og skæremaskiner fra bådeværfterne.

De ni musikere tager os med på iscenesat lydvandring, hvor alt er live, og alt er levende midt mellem det eksisterende og det elektroniske. Svævende sangstemmer, lydinstallationer, elektriske violiner, guitarer og slagtøj i alle afskygninger er i brug i denne iscenesættelse, hvor Sydhavnen forvandler sig til lydenes by.

OM KUNSTNERNE

Lydvandringen bygger videre på forestillingen RADIO FREE MERMAID fra Metropolis 2015, hvor dansk improvisationsmusiks avantgarde omdannede Københavns havn til et vidunderligt, mangfoldigt lydlandskab, som et betaget publikum oplevede fra vandsiden ombord på en båd.

Denne gang suppleres tre af Skræps erfarne musikere med seks yngre, fremadstormende musikere. Til fælles har de en kompromisløs vilje til at gribe musikken i et her-og-nu i dialog med omgivelserne, stemningen og tilhørerne. De eksperimenter med nye former, nye teknologier og med det elektroniske over for det akustiske. De nedbryder grænserne mellem genrerne, de skaber relationer til publikum, og de vedbliver at udfordre sig selv og deres musik for altid at holde sig i bevægelse.

stemmer, strøm og støj på slusen - skræp - københavn - metropolis

CREDITS

Af og med: Jørgen Teller, Per Buhl Ács, Oliver Laumann, Mija Milovic, Maria Laurette Friis, Lars Lundehave Hansen, Anders Lauge Meldgaard, P.O. Jørgens og Nils Gröndahl
Foto: Kim Matthäi Leland

Praktisk:
Vandreturen er ca. 1,5 km med stop undervejs, hvor man sidder ned og lytter.
Gennemføres i al slags vejr.

Tilmelding: Gratis adgang, men send dit navn til info@kit.dk for at reservere plads. Skriv antal pladser og ønsket dato/klokkeslæt.

Varighed: 120 min.

Jørgen Teller
Stemmer, Strøm og Støj på Slusen - Skræp & co. på Metropolis, Sydhavnen, København

OM KOMPONISTERNE OG DERES VÆRKER

ANDERS LAUGE MELDGAARD er komponist og kunstner og arbejder inden for en bred vifte af udtryksformer lige fra moderne kompositionsmusik til fri improvisation over lydinstallationer, eksperimenterende sangskrivning i orkestrale collager, mixbånd og støjende værker for elektrisk guitar sekstet.

Kompositionen ”Maritimt Fantasiunivers” er skabt til den flydepram ved Slusen, hvor den skal opføres. Prammen blev bygget til opera, men ligger nu forfalden hos en bådebygger ved Slusen. Med signalhorn fra skibe, vindharper, windchimes, forstemte olietønder, lange klaverstrenge spændt ud på tværs og Electronic Woodwind Instrument føres lytterne ud på en rejse, der starter i det hjemlige og ender på en fantasi-ø med skæve olietønder og strålende, strøgede klaverstrenge. Opføres sammen med Peter Ole Jørgensen. 

JØRGEN TELLER er musiker, lydkunstner, performer, komponist og har en Master i Elektronisk Musik. Han har desuden komponeret musik til mere end 40 sceniske forestillinger.

Værket ”Sonisk Projektion” kalder fra toppen af siloen og kan høres langt ude i landskabet. Melodiske, stille passager veksler med elguitarens rå, distortede lyd og siloernes store, resonante rum. Dragende og suggestivt kaldes publikum nærmere og nærmere.

LARS LUNDEHAVE HANSEN er en visionær lydkunstner, som gennem to årtier har udforsket konkret visualisering af lyd eller brug af fejlkilder og field recordings som lydmateriale. Konkrete visualiseringer af lyd forener det skulpturelle med det instrumentelle, og oplevelsen handler derfor om at bevæge sig rundt og observere, hvordan lyden og iscenesættelsen undersøger tid og rum.

Kompositionen “Floodgate” skabes til Slusebroen. Manipulerede field recordings fra Københavns havn lægger sig oven i Slusens egne lyde som stemningsfulde, elektroniske klange, der formidler atmosfæren i havnen.

MARIA LAURETTE FRIIS er vokalist, komponist og elektronisk musiker. Hun er aktiv på både den danske og internationale scene. Hun er kendt fra indiejazz-gruppen Tys Tys og en stribe af improviserede møder i 00’ernes københavnske musikundergrund.

Værket ”Syng, sluse, syng” har en gigantisk, rusten jernplade i fokus. Den ufærdige konstruktion som kontrast midt i alting. Vil jernet synge? Marias opførelse finder sted i et bassin med høje vægge og forskellige materialer, der påvirker hendes vokal og skaber et unikt rum af rumklang og ekko.

MIJA MILOVIC er en dansk/montenegrinsk multiinstrumentalist og komponist. Hendes vokal, improviserede tekster og alternative notationsformer er ofte centrum for hendes måde at arbejde med musik på, bl.a. som social outreach i arbejdet med flygtninge rundt om i Europa. Hun komponerer og aktiverer sit musikalske liv i forskellige bands, herunder megaXpres, Viktors Garage, Slim0, Tidlige Armbånd, Janmaii duo og SAV.

Hendes komposition ”Dinner music and Zincing songs” er et vokalt forløb gennem kanalhusene, hvor to stemmer guider publikum som akkompagnement til beboernes middage og som talerør fra bunden af kanalerne.

NILS GRÖNDAHL er musiker og komponist med den elektrisk forstærkede violin som udgangspunkt. Han har indgået i et hav af forskellige samarbejder og optræder og indspiller både som solist og i flere grupper.

Værket ”Motorische Einheit” hører hjemme på motocrossbanen ved Slusen. Kontaktmikrofoner, elektrisk violin og effektpedalerskaberen lyd, der mimer motorcyklernes. En kakofonisk motorisk enhed, der genfortolker motocrossbanens soniske rum. 

OLIVER LAUMANN har været trommeslager og komponist i et utal af musikalske sammenhænge siden 2011 og har derudover været aktiv med lecture-performances og i politisk teater som skuespiller, musiker og forfatter.

Kompositionen ”Cross-river Spectacle” er lokale, autentiske historier og stemninger fra Sydhavnen fortolket musikalsk og dramatisk. Værket kan høres på tværs af vandet i en kombination af nære og fjerne lyde og ord. Værket performes og skrives i et samarbejde mellem Laumann og den lokale poet Albert F. Laursen.

P.O. JØRGENS har en baggrund i klassisk slagtøj og har som komponist og livemusiker 50 udgivelser bag sig. Han har komponeret musik til ca. 40 balletter, performances og film og optræder til stadighed i diverse musikalske sammenhænge og samarbejder med forfattere som Ib Michael, Ursula Andkjær Olsen og Søren Ulrik Thomsen.

Værket “Salt of heavy strings, metal and barrels” er komponeret for instrumenter konstrueret af komponisten, bl.a. wirer udspændt i riggen gennem basolietønder, der resonerer med, når wirerne slås an. Og slagtøjssatser komponeres for det skrot, der findes på pladsen.

PER BUHL ACS er musiker, komponist og arbejder ofte med danse- og performancekunstnere.

Kompositionen “Adgang til Indgang” for sampler, horn og objekter udfoldes i havnebassinet i seks satser. Som en fantasi giver musikken publikum frihed til at bevæge sig frit i omgivelserne, under vandet, på vandoverfladen, i luften og i bygningerne i en musikalsk spejling af arkitekturen, havnen og boligkvartererne.