Performing Landscapes Randers – Krakafoni

UDSOLGT! Tag en tur i Krakamarken og deltag i en performancevandring med lydværker og installationskunst skabt af seks kunstnere
DATO: BEGGE SPILLEDAGE ER UDSOLGT Lørdag den 16. september kl. 15-18 (efterfølgende afrunding med aftensmad på Den Skandinaviske Designhøjskole) og søndag den 17. september kl. 14-17 (efterfølgende afrunding med 5’o’clock tea på Den Skandinaviske Designhøjskole)
STED: Krakamarken, Brusgårdsvej 25, 8900 Randers (mødested ved hovedindgangen til Krakamarken)
HVAD: Performancevandring
SPROG: Dansk
ALDER: Anbefales fra 15 år
BILLET: Tilmelding per mail på info@kit.dk (oplys navn, mobilnummer, ønsket dag samt antal personer)

 

Hen over sommeren har en lille gruppe kunstnere brugt tiden på at se på og lytte til hvorledes landskabet der henvender sig til dem. Måske har du aldrig skænket det en tanke: at landskabet performer hele tiden. Vi har lært, at naturen er tavs, og længe troede vi, at der ikke fandtes noget andet sprog, der er værd at lytte til end vores eget. Langsomt fortabte vi os i vores egen kunstige verden, og med årene glemte de fleste af os det sprog, der er ældre end ord, og alle de henvendelser, som the more than human konstant retter imod os, går til grunde op imod den mur af glemsel, vi har bygget af bunkerne af affald fra vores storslåede civilisation.

Som publikum vil du opleve at blive en sansende, bærende og vandrende del af en større sammenfiltret og flerstemmig æstetisk helhed. Du vil blive en brik i et puslespil – en tråd i et mønster. Du vil møde kunstnere, deres stemmer og kroppe vil guide dig og du vil gennem forskellige handlinger blive et fartøj for forskellige genstande og ritualer.

Du vil blive en del af Krakamarkens performance, og du vil tage del i dens dybe tid. Du vil lytte, sanse, smage og bevæge dig i rytmer, som er tilrettelagte, så de responderer på landskabet der.

Du vil blive inviteret og guidet ind i tilstande af nærvær og resonans – og du vil gå derfra med et nyt gammelt perspektiv og måske en genfundet evne til at se og lytte til landskabet og forstå dig selv som en levende del af alt det liv, du er omgivet af.

Kom i praktisk tøj og vær forberedt på at opholde dig under åben himmel i nogle timer.
Der vil blive serveret små natursnacks, safter og andet godt.
Vær indstillet på at blive involveret, berørt og bestøvet.

KREDITERING

De medvirkende kunstnere Alex Mørch, Christine Fentz, Jacob Juhl, Pia Græsbøll Ottesen, Rune Fjord og Trine Rytter Andersen har skabt KRAKAFONI i fællesskab.

Vandreledere: Astrid Fjord, Ada Fjord Mittelstadt, Botond Varga, Gertrud Fjord Mittelstadt, Lea Bentsen, Luca D’Angelo, Mine Sübiler.
Assistent for Jacob Juhl: Christian Hubert Værrum

Høstfolk: Pia Græsbøll Ottesen, Luca D’Angelo, m.fl.

Tak til: Forstander Merete Østergaard, Viceforstander Heidi Lahn, pedellerne Michael Færk Poulsen og Allan Nordmark, samt køkken- og kontorpersonalet på Skandinavisk Designhøjskole, undervisere og studerende. Krakamarkens bestyrelse. Luca D’Angelo. Mine Sübiler. Geysir. Grøn Område & Friluft ved Randers Kommune – Lars Maagaard, Rasmus Hansen. Randi Jørgensen & kollegaer. Karen Lagoni & Jørgen Jørgensen. Biavlerne Knud Erik Vindum og Alan Carlile. Brice Soniano. Anders Langelund Clausen.

 

OM VÆRKERNE

Lydinstallation af Jacob Juhl

I Jacob Juhls lydinstallation tages publikum på en poetisk rundtur i natur-kulturen: fra mikrobernes liv i mulden under fødderne, til himlen over hovedet; fra den meget korte menneske-tid, til den ufatteligt lange geologiske tid; fra mikrobiomet i vores tarme, til rhizosfæren ved planternes rødder. Installationen består af to kunstige træer med hver sin højttaler, placeret i hver sin stencirkel, som igen er placeret i en større cirkel af lindetræer. Stenene og træerne er et levn fra et af Krakamarkens oprindelige land art-værker. Du er et menneske. Du er på besøg. Du er her i kort tid. Du er på gennemrejse. Ligesom stenene i cirklerne. Stenene rejser også herfra engang.

 

Objects to carry – Installation af Rune Fjord

Objects to carry – fra stedet til stedet, et collaborativt værk med bidrag fra alle kunstnere. Hver deltager får udleveret et bundt af kunstnerisk bearbejdede naturmaterialer fra Krakamarken og en stav til at bære det med, også fra Krakamarken. Deltagerne er i bevægelse og del af det samlede værk.

Ved de forskellige kunstneriske interventioner i Krakamarken er der installeret stativer, hvor bundterne tager ophold undervejs. Ved vandringens afslutning giver deltagerne naturgenstandene tilbage i en slags solrede, hvor de med tid bliver til muld igen.

Undervejs kommer deltagerne i vandringen forbi Duftspejlet, et lille laboratorium, hvor man kan ”bedufte” bundterne og sig selv med dufte udvundet på stedet. Her vil der blandt andet være bjergfyr, skovfyr, hæg, æbleblomster, syren og Jomfru Marias sengehalm. Vi lever i en billedorienteret tid, og duftspejlet er en hilsen til den sans, der rammer os, før både den visuelle sans og intellektet tager over.

 

At Gøre Med Landet af Christine Fentz.Her vil det handle om, hvordan vi kigger konkret på landet og kigger ud i fortid og fremtid – og det vil handle om lyd, vi lytter til, og lyd, vi laver.

 

Bænkebideren og ”Siv-lys kar” af Pia Græsbøll

Bænkebider; Vi er et krebsdyr, der har forladt vandet, og med millioner på bagen har vi tilpasset os denne planet. Der er 27 forskellige slags i mit familietræ, men kun en af os kan rulle sig sammen.

Vores naturlige fjender er edderkopper, pindsvin og ugler, hvor vi indgår i deres menu. Nå ja, og så er der selvfølgelig lige jer – mennesker og lige nu har I så travlt med at rokere om på vores hjem, som er på hele planeten.

Mine venner på Hawaii, i Italien og Grækenland er blevet slemt forbrændt, og andre steder på planeten har vi måtte søge længere ned i jorden, så godt vi stadig har gæller, og jeg kunne foresætte. Men i stedet for har et par af os her i Krakamarken udviklet en størrelse, og flyttet ind i Jørn Rønnaus seneste værk. For tænk sig, hvis det var os, som var overmennesket – og ikke dig, mennesket? Husk, vi har millioner af år på bagen, det samme kan ikke siges om dig.

Så når du forlader Krakamarken tænd et siv lys og søsæt det – i en positiv ånd med et håb.

***

Af Christine Fentz og Pia Græsbøll

***

Bænkebidderblues:
De er ingen bænke, der i virkeligheden gider bidde bænke.
Vi vil nemlig hellere sidde i fugtig jord og kældre og så tænke
Men hvad vi egentligt tænker på
skal man være bænkebidder for at forstå
skal man være bænkebidder for at forstå

***

Jytte Mørchs

***

 

Lydværk af Alex Mørch

Krakamarkens allermindste lyde forstærkes så det resonerer. Et klangfuldt lydbillede opstår, påvirket af publikums egne smålyde og bevægelser i landskabet.

 

Echoes of the Past Traces of the Future af Trine Rytter Andersen
Med Echoes of the Past Traces of the Future inviterer Trine Rytter Andersen deltagerne ind i en guidet sansemeditation, som retter sig imod det, vi bærer med os fra fortiden og ind i en endnu ukendt fremtid. Meditationens hovedformål er at bringe den mediterende i kontakt med naturen som selve grundlaget for vores eksistens også i fremtiden.

 

KUNSTNERE

Trine Rytter Andersen er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi. Hun er desuden kurator, kulturkritiker, kunstkritiker og mentor. Hun ser kunsten i et samfundsperspektiv og er optaget af det antropocæne, det kapitalocæne og det symbiocæne og hvordan vi som art genforener os med vores egen indre natur og den ydre natur.

Christine Fentz er uddannet dramaturg og er kunstnerisk leder af Secret Hotel. Hun skaber publikumsinddragende scenekunst med afsæt i et ‘more than human’-perspektiv.

Rune Fjord er kunstner og skaber udviklingsprojekter i krydsfeltet mellem kunst, design og forskning. Projekterne spænder bredt fra rumdesign i uddannelsesinstitutioner, biblioteker og kontorer til individuelle kunstprojekter og co-creation projekter.

Pia Græsbøll er billedhugger, eksperimenterende grafiker, underviser og mentor. Pia Græsbøll omformer sine iagttagelser, refleksioner og observationer til værker. Værkerne er dels hendes personlige aftryk og dels hendes kommentarer til samfundet.

Jacob Juhl er visuel kunstner og forfatter og arbejder med kunst i form af fotografi, lyrik, tegning, maleri, video, musik, skulptur, installation, kunstbøger m.m. Han fokuserer på menneskets forhold til naturen ud fra en fascination af mennesket som tærskel mellem natur og kultur.

Alex Mørch’s arbejde kredser om lyd og er som udgangspunkt stedspecifikt, rumligt, performativt, publikumsinddragende og med fokus på menneskets øgede interaktion med maskinerne. Hans værker tager f.eks. form af robot-operaer, lyd- og lysinstallationer, video og digitale rum.

Performing Landscapes – Krakamarken er blevet til i samarbejde med

          

 

                          

 

Performing Landscapes – Krakamarken er blevet til med støtte fra