25. aug.: Michael Dunk / Walking Landscapes Guldborgsund

TID: 25. august kl. 07.00-19.00
KATEGORI: Billedkunst
RUTE: Start ved Storstrømsbroen på Masnedøsiden via Storstrømsbroen på Falstersiden, Orehoved, Gåbense, Nørre Alslev, Storstrøms fængsel, Gunslev, Gunslevholm Idrætsefterskole, Blæsebjerg til Stubbekøbing.
DELTAG: Du kan møde Michael Dunk på hans vandring og selv vandre med. Se mødestederne nedenfor.
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkinglandscapes

 

VANDKANT

Hvorfor vælger et menneske at bryde op, forlade sine rødder for at starte forfra et nyt sted? På min vandring besøger jeg nogle af de mange tilflyttere, der har taget det store skridt at krydse farvandet ”Storstrømmen” og slå sig ned i Guldborgsund. Hvis man tænker på København og Falster er kontrasten til at få øje på. Men det er ikke nødvendigvis udkantsmyten, der er i spil på min vandringstur.

Arbejde, kærlighed, økonomi, nysgerrighed, pensionisttilværelse, fred og ro, drømme, krig, tvang og naturen. Motiverne er mange, og lige så mangfoldige er de mennesker, jeg skal møde på min vej.

Fokus for vandringen vil være naturen og hvilken betydning det har haft på valget af tilflytningen. Natur kan defineres med øjet, der ser.

Åben himmel, vand, marker og skov giver de fleste en oplevelse af at være i naturen, men for en byboer kan en græsplæne være naturoplevelsen. Det handler ikke om, hvad det er, men hvordan det opleves.

Mine møder med tilflytterne vil være filmiske fortællinger med en kort præsentation og få kommentarer. Tilflytternes fortælling vil fremgå af en tekst, der komplementerer de levende billeder.

Min vandring vil byde på mange spændende mennesker, der vil åbne op for deres hjem, historier og naturoplevelser.

Jeg vil undervejs skitsere og tegne fra de hotspots, mine besøg byder på.

 

Deltag selv i vandringen og mød Michael Dunk på følgende tidspunkter:

07.00 Storstrømsbroen (Masnedøsiden)
08.00 Storstrømsbroen Falstersiden (Guldborgsund)
09.00 Birgitte Getting (Orenæs Skovvej 12, Orehoved)
10.00 Arne & Hanne (Gåbense Strandvej 61F)
11.00 Henrik & Lis (Gåbensevej 57, Nørre Alslev)
12.00 Helle Bach (Langesvej 7, Nørre Alslev)
13.00 MC Hvid (Smedevej 1, Nørre Alslev)
14.00 Opsamling (Ibsens mose, Nørre Alslev by)
15.00 BurgerKing (Motorvej afkørsel 43)
16.00 Nikita, elev på Gunslevholm Idrætsefterskole
17.00 Opsamling (Blæsebjerg by, sortsøvej 0)
18.00 Kaj (Vestergade 36 Stubbekøbing)
19.00 Afslutning (Stubbekøbing havn)

 

OM KUNSTNEREN

Udgangspunktet for Michael Dunks kunstneriske virke er fortællingen. Ikke i ord men i billeder. Tegningen og maleriet er en stor del af hans udtryk. Han arbejder figurativt og med collage med sine historier, og publikum skal selv finde en vej ind og ud af billederne.

Installationskunsten, det stedsspecifikke værk, er den anden kunstneriske gren, Michael sidder på. Fortællingen er stadig i fokus, men han ser her muligheden for at arbejde mere sanseligt i materialer og udtryk.

Temaer, der optager ham, er absurditeter i hverdagen og på den politiske scene. Ofte med miljø, egoisme, racisme, ensomhed/fællesskab og magtmisbrug som omdrejningspunkt.

 

DOKUMENTATION

VIDEOSAMMENDRAG

VIDEOS – de 13 nedslag

Kl. 07.00 – Storstrømsbroen på Masnedøsiden

Kl. 08.00 – Storstrømsbroen på Guldborgsund – Falstersiden 

Kl. 09.00 – Birgitte Getting

Birgitte Getting, uddannet operasanger flyttede for ca. 10 år siden fra Islands Brygge til Orenæs på Nordfalster. Birgitte var træt af den evige pulsering og larm på havnefronten. Hun ville væk fra KBH og gerne til et hus på landet.
Lejligheden blev byttet ud med huset, Orenæs på Falster. Huset med et fantastisk view gennem parken og ud mod Storstrømmen, bygget af landskabsmaler Hans G. Friis i det 19. århundrede.
Naturen og udsigten slog simpelthen benene væk under Birgitte Getting.
Birgitte startede Orenæs Saloner umiddelbart efter ankomsten til Falster. Her afholder hun klassiske koncerter, foredrag mm. i huset, der stadig prydes af enkelte dekorationer af Hans G. Friis.

Kl. 10.00 – Arne og Hanne

Arne og Hanne flyttede for mange år tilbage til Guldborgsund Falster fra Østerbro KBH. p.g.a af arbejde. Hanne fik job som socialrådgiver og Arne blev lærer på en skole. I dag er de aktive pensionister.
Arne og Hanne bor i den gamle Færgegård i Gåbense med en fabelagtig udsigt til Storstrømmen og den snart forhenværende Storstrømsbro.
Begge er de storforbruger af naturen og kulturen i Guldborgsund. Fra dag ét fik de med deres åbne og positive sind bygget et stort socialt netværk op gennem Teateret, madklubben, kunsten, musikken, naturen, rejser, motorcyklen og ikke mindst vinterbadningen.
Hver dag året rundt bliver det til en dukkert lige uden for døren. Før Corona, deltog Arne og Hanne i VM vinterbadning i Slovenien.

Kl. 11.00 – Henrik og Lis

Henrik og Lis er begge fra henholdsvis Lolland og Falster. De bor nu sammen på 15. år i huset på Falster som Henrik gennem det meste af sit liv har boet i. De kunne ikke drømme om at flytte væk fra Falster, da de nyder vandet og naturen omkring sig. De elsker også at få besøg af familien og ikke mindst have børnebørnene omkring sig.
De har gennem en årrække skabt sig en lille oase, hvor alt er samlet på små kvadratmeter.
Med Lis´s mange idéer og energi til at få dem ført ud i livet, og Henriks håndværksmæssige færdigheder, har de stort set samlet alt hvad et natur- og kulturliv behøver.
Huset ligger ud til en trafikeret vej, men Henrik nyder at sidde udenfor og helst med sol fra oven, og kigge ud på de mange forbipasserende trafikanter.

Kl. 12.00 – Helle og Jens

Helle og Jens kommer begge fra Sydsjælland, nærmere Næstved og Rødvig på Stevns. I første omgang var det arbejde og udsigten til et billigere sted at bo, der fik Jens til Falster. Det blev kærligheden til Jens der fik Helle til deres nu fælles landsted.
Begge har de brug for plads, da Helle er keramiker og Jens elsker at rode med motorcykler og biler. Begge elsker de naturen omkring sig, roen og langt til naboer. Et fristed Helle nyder efter en fyldt dag med undervisning.
Lige nu har Helle taget det store spring, sagt sit job op og satser 100 procent på at være selvstændig som keramiker.
Helle husker, at hun 20 år forinden havde svært ved at forlige sig med, at skulle over broen og bo på Falster. Som sagt, der er gået 20 år.

Kl. 13.00 – MC Hvid

”Kigger i spejlet´ men tør ikke at ære det, for ser kun refleksionen af personen´ bag smerten.”
Citatet fra freestylerapperen MC Hvid med det borgerlige navn Michael, vidner om en kompromisløs poet der skriver fordi det er nødvendigt.
Michael og kæresten Saga er flyttet fra Nørrebro/Østerbro for at opfylde Sagas ønske om at komme væk fra det hele, stressen, finde sig selv og finde freden væk fra det hele.
Michael havde kun et krav at kunne bygge sit studie op i de tilstødende værkstedsbygninger.
Når ”MC Hvid” går i studiet, er det kun fordi han har noget på hjerte. Han får sig selv tilbage gennem den kreative energi. Når Michael lukker sig inde i sit studie, er det lige meget om han er i København, New York eller på Nordfalster.

Kl. 14.00 – Ibsens mose i Nørre Alslev 

Kl. 15.00 – Burger King pylon Motorvejsafkørsel 

KL. 16.00 – Nikita

Nikita flyttede som barn med sin familie fra Danmark til Sverige nær Malmø. Nu er hun tilbage i Danmark i hvert fald for et år. Hun er flyttet ind i gemakkerne på Gunslevholm Idrætsefterskole, hvor hun sammen med en masse andre unge mennesker skal opleve gymnastikken og ikke mindst fællesskabet.
Nikita har valgt Nordfalster fordi Gunslevholm Idrætsefterskole tilbyder meget af det hun sætter pris på. Gymnastik, engagement og et sted hvor hun kan udvikle sig personligt.
Nikita føler at skolen ligger et dejligt sted, fredfyldt ude på landet. Hun glæder sig til at lære området mere at kende og få følelsen af at være hjemme.
Det hele er stadig så nyt for hende, men samværet med de nye kammerater har den største betydning.

Kl. 17.00 – En ruin ved Blæsebjerg

Kl. 18.00 – Kaj og Katarina

Kaj og Katarina har købt et hus i Stubbekøbing på Nordfalster. De er ikke flyttet ind endnu men bor stadig
nord for Herfølge. Sammen har parret ”Forvandlingshuset” som arbejder med psykiatri.
Det var et tilfælde, at det blev på Falster, da Kaj i forbindelse med noget ventetid på sin kone, som var på
job, blev fascineret af naturen og mange af husene. Huse der emmede af historie og vidnede om en
storhedstid hundrede år tilbage. Kunne man få noget af denne storhed tilbage.
Kaj nævner også naturen omkring Stubbekøbing, som at tage på eventyr, tæt på vandet, lyset og lydene.
Oprindeligt kommer Kaj fra Vestjylland og Katarina fra Slovakiet, så naturen har altid været en medspiller
for dem begge. Guldborgsund skal udforskes.

Kl. 19.00 – Stubbekøbing Havn