Om Metropolis København 2021
METROPOLIS KØBENHAVN er tilbage i byen med værker skabt af danske og internationale kunstnere, der tager udgangspunkt i vores nye virkelighed.
Det er tid til forandring. Dette er derfor ikke en genåbning, men en gentænkning. Noget er forandret for altid, og vi ser det som altafgørende, at kunsten og kunstnerne er med til at finde nye sammenhænge, nye veje, nye muligheder.
Derfor har vi i år spurgt kunstnerne: ”Hvor skal vi hen?” Det vil vi bruge denne sommer på at undersøge sammen med dem og vores publikum – eller rettere, vores deltagere, for i år er der ikke noget med at sidde og kigge på.
Den nye verden med andre dagsordener og andre værdier skal vi skabe sammen. Derfor kræver alle sæsonens forestillinger en indsats. Vi skal vandre, sove, opmåle, klatre, grave og helt fysisk gå i kropslig dialog med byen, jorden, verden.
Vi glæder os til at kunne mærke hinanden og byen igen gennem ”forestillinger” om en anden tilstand og en anden tid. Lad os mødes om kunst, der tager fat lige dér, hvor vi er nu – på kanten.
Se program for sæson 2021
AFHOLDT
TUESDAY NIGHT SLEEPING CLUB af hello!earth
Hver tirsdag 18. maj til 22. juni fra kl. 21.00
Kan søvn være en form for aktivisme? Performancegruppen hello!earth har de seneste år arbejdet med natten. De ser søvnen som en aktivistisk modstand mod samfundets krav om effektivitet og optimering. TUESDAY NIGHT SLEEPING CLUB er en natradio, hvor vi fra hver vores seng udforsker nattens og søvnens usynlige fællesskab. I løbet af natten inviterer radioen dig til at forlade dit hjem og opsøge nattens alternative fællesskaber gennem f.eks. morgengrys-demonstrationer eller gennem natterejser, der starter foran din egen hoveddør.
HABITAT + BODYSCAPING af Nana Francisca Schottländer
4. juni-4. juli på Jorddepotet, Københavns Nordhavn
I et år har Nana Francisca Schottländer udforsket Jorddepotet på den yderste spids af Københavns Nordhavn – et nyt land skabt af overskudsjord fra byudviklingens udgravninger. Nu inviterer hun os med ind i et landskab under konstant forandring – et levende, kropsligt og ligeværdigt møde mellem mennesket, naturen og byudviklingen. HABITAT + er en udstilling i Tunnelfabrikken med værker af billed-, lyd- og ordkunstnere, der undersøger landskabet, mens BODYSCAPING er en performance, hvor deltagerne, iført kedeldragt, udforsker Jorddepotet på egen krop.
SENSUOUS CITY af Sisters Hope / 14.-26. juli
Performancegruppen Sisters Hope tager os med på en ny 24-timers rituel byvandring med overnatning i Nikolaj Kunsthal. Vi skal lede efter en sanselighed i vores måde at være til stede på i byen og i verden. Alle sanser aktiveres, byen opløses og tiden står stille. Vi lever i en overgangstid, hvor verdenssituationen har fået os til at sætte spørgsmålstegn ved det, vi kender, og Sisters Hope får os til at gentænke og skabe mere sanselige og poetiske alternativer til det samfund, vi lever i.
SCREWS af Alexander Vantournhout / 16.-18. aug.
En mand, som holder en bowlingkugle ud i strakt arm gennem hele sin dansesolo. To dansere iført is-sko, som konstant må kæmpe sig fri af underlaget, som skoene spidder igennem. Et par vendt på hovedet, som kæmper med og mod hinanden. Som en form for militær agility iscenesætter nycirkusartist Alexander Vantournhout denne karavane af scenarier som menneskets kamp mod sig selv, mod omgivelserne, mod omstændighederne.
HANG OUT af seks artister / 26.-29. aug.
Seks cirkuskunstnere fra fem lande arbejder på Bellahøj inspireret af byens første skyskrabere. Med reb, snoretræk og svævende kroppe binder de os sammen, forvirrer vores jordbundne sanser og gør os i tvivl om, hvad der er op og ned, højt og lavt, almindeligt og ekstraordinært.
GATHERING GROUND af Salomé Mooij / 1.-7. sept.
Vi tager på feltarbejde og tegner bogstaveligt talt verden på byens krop. Gathering Ground er et matadorspil, hvor der forhandles og forvandles territorier. Udgangspunktet er vores brug og fordeling af plads. Hvad ville der ske, hvis vi jævnt fordelte jordens overflade mellem alle verdens borgere? Er det muligt? Er der plads nok til alle?
FINISTERRE af Rita Hoofwijk / 15.-19. sept.
Rita Hoofwijk tager os med til verdens ende. Ved solopgang eller solnedgang ankommer du til den yderste kant af byen med udsyn ud over vandet. Du transporteres til verdens ende, og liggende på ryggen ser du horisonten på hovedet. Pludselig er horisonten ikke en kant, hvor alt slutter, men en krumning, der lader os ane, at et større univers, som vi kun kan begynde at favne, gemmer sig bag horisontlinjen.