The Voyages af Compagnie XY, Bellahøj, Metropolis 2019

THE VOYAGES af Compagnie XY – en del af Move It!

25 akrobater infiltrerer Bellahøj med spektakulær nycirkus
AKTIVITETER 20.-23. aug. – fra kl. 17 mellem husene på Bellahøj (ingen faste mødetider og -steder)
FORESTILLING lør. 24. & søn. 25. aug. kl. 16.00 – mødested: foran Bellahøj Kirke v. Frederikssundsvej
STED Bellahøj, Brønshøj
GRATIS

I en uge i august forvandler Bellahøj sig til scene for forunderlige, uforudsigelige møder med 25 fantastiske akrobater. På toppen af København, midt mellem de knejsende højhuse og grønne parker, dukker en flok sortklædte parakrobater op som iøjnefaldende, bevægelige skulpturer. På græsplæner, i trappeopgange, på balkoner… To mand høj. Tre mand høj. Som menneskelige broer over gangstier. Eller som en trappe bygget af kroppe.

Hver dag nye scenarier. Og hver dag en ny invitation til at være med. De arbejder nemlig ikke alene, men infiltrerer et område ved at invitere beboere og besøgende til at tage del i akrobatikken. En udstrakt hånd, et smil, et nik. De stumme akrobater kommunikerer gennem fysik, og den menneskelige kontakt er essensen af deres kunst.

Tager du imod invitationen, bærer de dig bogstaveligt på hænder og fødder. Mange af os er ikke blevet båret, siden vi var helt små, og det føles ganske specielt at overlade sin vægt i en fremmeds trygge hænder. Som at være barn igen.

Compagnie XY ombygger Bellahøj med mennesker som grundsten. En midlertidig arkitektur, hvor solidaritet er fundamentet. Over for den bombastiske Le Corbusier-inspirerede arkitektur bygger akrobaterne skrøbelige strukturer af kroppe. Over for det permanente skaber de flygtige øjeblikke af poesi, humor og medmenneskelighed. De bringer bevægelse til det stillestående, følelser til det følelsesløse og skaber eventyr midt i hverdagslivet.

Aktiviteter og forestilling

I hverdagene kan du møde de 25 akrobater mellem bygningerne, hvor de hver dag opfinder nye spontane, akrobatiske aktiviteter med de folk og de bygninger, der inspirerer dem. De er i gang fra kl. 17, men uden faste mødetider og -steder. Du må gå på opdagelse for at finde dem…

Lørdag og søndag mødes alle – akrobater, tilskuere, beboere – til kulminationen på ugen. En magisk, storslået forestilling med alle 25 fabelagtige akrobater. Og de, som har fået blod på tanden i løbet af ugen, kan måske også give et løft med. Med kollektivets sugende tiltrækningskraft suspenderer de tid, sted og tyngdekraft i en spektakulær iscenesættelse, der løfter Bellahøj skyhøjt.

Om Compagnie XY

Compagnie XY er et af Frankrigs og Europas helt store nycirkus-kompagnier – både i antal og kunstnerisk formåen. Med deres kollektive, kreative skaberånd har de kreeret forestillinger til alle de største scener og festivaler rundt om i verden siden 2005.

At flyve og falde er hverdagskost for de 25 akrobater. Sammen genopfinder de parakrobatikken, cirkustraditionerne og sætter nye grænser for, hvad der er muligt. Et sublimt tredimensionelt univers, hvor overlegen fysik og kunstnerisk mod parres med ønsket om at skabe reelle relationer til publikum.

For et par år siden begyndte de derfor at eksperimentere med improvisationer i det offentlige rum. Her kunne de kaste scenerummets begrænsninger af sig og komme i nærkontakt med folk. De mødte mennesker på gaden, som de inviterede til at være med, og således skabte de metoderne bag THE VOYAGES. Et fællesmenneskeligt sprog bygget over parakrobatikkens inderste væsen – den menneskelige udveksling af vægt og kontakt. En forestilling, der møder sit publikum, ikke omvendt.

På Bellahøj, hvor det traditionelle cirkus hvert forår gør sit indtog, tager Compagnie XY tråden op og rykker cirkusset ud af den glitrede manege og ind i hverdagen – med den ekstraordinære magi og det vilde sus intakt.

THE VOYAGES er en del af MOVE IT!– en uge med aktiviteter, der udfordrer fysik, balance, bevægelse og tyngdekraft gennem workshops og forestillinger.

ANMELDELSE

”Their acrobatics describe an ideal world where risk-taking, generosity and solidarity rule the roost… ’alone we go faster, together we go further’” Le Figaro

CREDITS

Af & med: Adria Mitjavilla-Cordoncillo, Alexandre Fournier, Alice Noel, Antoine Thirion, Caroline Le Roy, David Badia Hernandez, David Coll Povedano, Florian Sontowski, Frédéric Escurat, Jordi Puigoriol, Kritonas Anastasopoulos, Marianna Boldini, Michael Pallandre, Pablo Monedero de Andres, Pierre Le Gouallec, Pierre-Jean Breaud, Sergi Parès, Tuk Frederiksen
Øvrige medvirkende: Alfred Hall Kriegbaum, Sonia Matos, David Ullrich, Mikkel Schleicher
Outside eye: Olivier Comte 
Fotograf: Samuel Buton
Produktion: Compagnie XY 
Co-produktion & residencies: Lieux publics – National centre for creation in public spaces (Marseille) / Le Phénix, European creative club (Valenciennes) / Le Boulon – National centre for creation in public spaces (Vieux Condé) / EPPGHV-La Villette (Paris) / La Faïencerie, Théâtre Creil-Chambly / French Institute Jerusalem (Nablus) / Assirk Assaghir, Nablus circus school.
Stor tak til Bryggens Kor.
Video: Thomas Seest
I samarbejde med Sammen om Bellahøj og boligforeningerne AAB, AKB, fsb og SAB med støtte fra Nycirkus på Skemaet/Nordea-fonden, Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Københavns Kommune og Statens Kunstfond.

www.ciexy.com

Støttet af Nycirkus på Skemaet
Støttet af Nordeafonden