Musikalsk havnesejlads lægger smukt lydtæppe over byen

Af Stine Karlsson

“Radio Free Mermaid” er en poetisk lydcollage i Københavns nordlige havnebassiner, hvor naturens lyde kolliderer med de menneskeskabte elektroniske rytmer og lydkonstruktioner skabt af komponistsammenslutningen Skræp. 

Her sidder jeg i havnerundfartsbåden, stille, iagttagende og lyttende, mens bygninger, byggepladser og hyggelige husbåde passerer forbi som uvidende scenografi til det lydunivers, der udfolder sig omkring byen fra søsiden. På land finder man undervejs de otte musikere i hver deres alternative lydlaboratorier, hvorfra sejlturens soundscape skabes og radiosendes ned til bådens højtalere.

“Forestillingen har en musikalsk og geografisk tidslinje”, lyder præsentationen af Skræps koncert, inden båden lægger fra kaj ved Nordre Toldbod. Som der samtidig pointeres, bør vi betragte stedet som en koncertsal, mere end en havnerundfart. I båden bevæger vi os geografisk fra sted til sted mellem otte udvalgte steder på vandet, hvor man pludselig får øje på én af de otte kunstnere fra Skræp inde på land. Men det er også en musikalsk rejse gennem snørklede lydbilleder – rungende og skrigende og med en knugende dysterhed over sig.

image3

Aftensolens imponerende lyssætning over byen

Soundtrack til livet

Vi kender måske alle fornemmelsen, når man hører musik, mens man sidder i toget eller bussen og kigger ud på landskabet. Her skabes et poetisk rum af lyd og billeder, som er ens eget. Det tilhører kun én selv. Soundtracket til livet. De samme følelser opstår i “Radio Free Mermaid”. Men det er også en kollektiv oplevelse, som deles med de øvrige, der sejler forbi eller det vindrikkende solfolk på husbådene, der vinker ned til os. Alligevel fungerer lyden og musikken som ganske opbyggelig for al mulig tankevirksomhed og alenetid. Eller blot som tid til at tømme hovedet fuldstændig for tanker.

image4

Det kan være svært at få øje på performerne. Her er det Per Buhl der gemmer sig i åbningen på tredje etage

From outer space

“Mange venner boede på Kalvebod Brygge inden det sank i knæ under presset fra de mange højhuse, der landede from outer space. Jeg bader i havnen, så sparer jeg en tur til stranden. Og at sejle med bus-bådene er meget inspirerende.” 

Sådan forklarer Jørgen Teller, medvirkende kunstner i Skræp, sit forhold til havnen og vandet, da jeg et par dage inden forestillingen spørger ham, hvorfor det skal foregå på vand. Og som hans svar indikerer, skaber forestillingen en fusion af det organiske og uorganiske. “From outer space” kommer alt dette nybyggeri og skaber en ny æstetisk oplevelse af byen. Men de grundlæggende elementer som vand og sol, kan ingen pille ved. Modsætningen tematiseres i denne performance. På vandet ser jeg magelige måger, helt upåvirkede af det voluminøse lydunivers, der fylder det spektakulære scenerum ud. De mekaniske lyde er et sammensurium af havfruestemmer, instrumenter og synthesizere. Denne mekanik leger med naturens rytmiske bølgeskvulp og mågeskrig og forstærker samtidig hinanden i en transcenderende totaloplevelse.

image6

Ved Trekroner skimter vi Henning Frimann på slagtøj. Selvom han synes langt væk er lydende meget nærværende i båden, hvor vi er.

Hvor er melodien og meningen?

Melodien er fragmenteret og nærmest ikke-tilstedeværende, men sammenhængskraften er stor i de otte værker og steder, som vi møder undervejs. Mod slutningen synes intensiteten dog at dale, lydene udvikler sig i en mere kaotisk retning, og solen er gået ned bag nybyggeriet. Stemningen og luften er pludselig koldere. Men Skræp har måske netop formået at skabe en musikalsk oplevelse som er utrolig sensitiv overfor sine omgivelser. Når musikken er rytmisk og frisk, sejler båden lystigt afsted henover vandet. Når lydene bliver bedrøvelige og smertelige står båden næsten stille på vandet, letsvævende med få krusninger på den ellers blanke vandoverflade.

Sådan formår Skræp med dette totalkunstværk at bruge byens rum fra havsiden på en poetisk og nærværende facon, som udfordrer vores gængse måde at opfatte og forstå musik og billeder på. I virkeligheden er der nok slet ikke så meget at forstå. Det handler måske mest af alt om at overlade denne oplevelse til sanserne.

“Radio Free Mermaid” kan opleves for sidste gang lørdag d. 22. august kl. 19 og 22 med afgang fra Nordre Toldbod.