Performing Landscapes Bornholm – Klippekroppe

En fejring af jævndøgn med otte iscenesættelser i otte bornholmske landskaber
AFHOLDT 23. og 24. september 2023 kl. 8.30-19.30
STED: Otte forskellige steder på Bornholm, se stederne nederst på siden
HVAD: Vandreforestilling
SPROG: Dansk
TILGÆNGELIGHED: KLIPPEKROPPE er ikke egnet for gangbesværede
BILLET: KLIPPEKROPPE er en del af Bornholms Kulturuge og kræver kulturugearmbånd. Derudover er deltagelse gratis.
PRAKTISK INFORMATION: Praktisk information til publikum om KLIPPEKROPPE (pdf åbnes, når du trykker her)

Se kort over de otte spillesteder her: Kort over spillesteder for KLIPPPEKROPPE

 

Ved jævndøgn rykker syv kunstnere ud i Bornholms landskaber for at genskabe balance og forbindelse mellem menneskekroppe og naturens klippekroppe. Jævndøgn er balance. Mellem lys og mørke. Mellem sommer og vinter. Mellem liv, død og genopstandelse. Kan jævndøgnet som en magisk portal hente energier, fortællinger og følelser frem, der retter op på årtusinders ubalance og bringer os nærmere hinanden? Menneskene og klipperne.

Fra Madsebakke i nord til Dueodde i syd. Fra Frennemark i øst til Rønne Havn i vest. Kunstnerne fører os øen rundt. Fra Helligdomsklippernes spektakulære klippefremspring over de mytiske bautasten og vandreblokke til klitterne med verdens måske fineste sand.

Kunstnerne skaber ritualer gennem performance, dans og billedkunst ved at grave ned i Bornholms undergrund – dette uudtømmelige, gådefulde skatkammer af sagn, formationer og fortællinger. Vi skal mærke klipper, bære sten, forme sand, fornemme fortiden og skræve over milliarder af år for igen at komme i kontakt med alt det, vores verden er bygget af.

Kunstnerne er billedkunstner Ben Woodhams, koreograf Dorte Bjerre Jensen, iscenesætter Ilon Lodewijks, performer Katinka Wissing, billedkunstner Lene Degett, koreograf Manon Duquesnay og koreograf Peter Vadim.

 

PROGRAM

Du kan møde op enkelte steder, eller du kan følge med øen rundt i alle 11 timer fra lys til mørke. Scenerne varer ca. 45 min. hver og udspiller sig her:

 

Kl. 8.30 – Helleristninger ved Madsebakke – Ilon Lodewijks

Ilon Lodewijks møder publikum ved klippen, her og nu og langt tilbage. Vi er i forskellige tider i samme øjeblik. Mellem hverdagsrutiner og ritualer. Hvor lang og stor er den historie, som kan opleves her? Med hjælp fra lokale stemmer mødes vi i et nutidig kult-ritual. Her og nu og langt tilbage.

Mødested: Madsebakke, P-pladsen

 

Kl. 10.00 – Helligdomsklipperne – Dorte Bjerre Jensen

Dorte Bjerre Jensen skaber en sanselig genopdagelse af det kendte sted Helligdomsklipperne og den helbredende kilde. På en let guidet tur ned til Helligdomsklipperne får publikum mulighed for at træde ind i et magisk sted, hvor den helbredende kilde er vækket til live, og hvor kroppe gror og vrider sig ud af klipperne som klippekroppe fra fortiden, nutiden og fremtiden.

Mødested: ”Værkstedet” lige overfor Bornholms Kunstmuseum

 

Kl. 11.30 – Frennemark Bautastene – Lene Degett

Frennemark Bautasten er et magisk sted, hvor fund og sagn fortæller fortidens historie. På nænsom vis indtages stedet af en gruppe samtidige kunsthåndværkere med Lene Degett i spidsen til markering af fremtidens historie.

Mødested: Parkering på Nordre Grisbyvej

 

Kl. 13.00 – Frederiksstenbrudsøen ved Halleklipperne – Ben Woodhams

Her kan man se Svanekegranit til venstre og Nexøsandsten på højre – et skræv over 1,2 milliarder år. På dette punkt vil Ben Woodhams, med hjælp fra elever fra Bornholms Billedskole, lave to kvadratisk anamorfiske firkanter ved at flytte sten rundt og male på dem med jernoxid hentet fra Risebækken. Set fra punktet vil disse firkanter svæve i luften som en tidsportal mellem de to geologiske verdener.

Parkering på Stenbrudsvej (ved Kunstakademiets Designskole eller Konservesfabrikken) og gå så 10 minutter

Mødested: Frederiksstenbrudsøen ved Halleklippene

 

Kl. 14.30 – Dueodde – Peter Vadim

En queer vandring med Peter Vadim mellem dagdrømme og klitter. I sanselig interaktion med klitternes dyre- og planteliv udforskes relationen mellem stedet og os mennesker. Hvilke fælles fortællinger har vi? Oplev et poetisk dansetableau, der inddrager landskab og kroppe.

Mødested: Parkering ved fyrtårnet

 

Kl. 16.00 – Kyllingehønen & Hanen ved Klintebakken – Katinka Wissing

Performance af Katinka Wissing på Klintebakken syd for Aarkirkeby, hvor to store vandreblokke slog sig ned ved udgangen af seneste istid. Forestillingen undersøger stedet gennem fælles kropslige praksisser om langsomhed og hvile samt anstrengelse og tungt arbejde. At flytte sten. At hvile på sten. At skabe alliancer med sten. At binde sten til sin krop og bære dem gennem landskabet. At lade stenkrop møde stenkrop møde menneskekrop møde menneskekrop i en undersøgelse af tyngde, kropslighed og forbindelser på tværs af tid og sted.

Mødested: Parkeringspladsen ved NaturBornholm, Grønningen 30, 3720 Aakirkeby

 

Kl. 17.30 – Rønne Vesthavn Fyldeområde – Manon Duquesnay

Manon Duquesnay undersøger, hvordan vores kroppe bedst kan møde klipper? Ved selv at være hårde som sten eller ved at slaske sig omkring dem som havet? 10 kroppe undersøger disse spørgsmål og inviterer publikum til selv at være med. Hvordan mærker klipperne os, og hvordan mærker vi klipperne? Hvor mange kroppe skal der til for at flytte en klippe? Tro flytter bjerge, flytter tro også klipper? Vores kroppe er 60% vand. Østersøen er vand med 8/1000 dele salt. Granit er sammensat af en blanding af mineraler af kvarts, feltspat og glimmer.

Parkering på Remisevej

Mødested: For enden af Remisevej

 

Kl. 19.00 Ringebakkebruddene – alle kunstnere

Afslutning på Klippekroppe og fejring af efterårsjævndøgn. Den antropocæne tidsalder må slutte nu. Den økocentriske tid må understøttes. Naturen må heles, vi må forbinde os med grundfjeldet. Alle 7 kunstnere indtager bunkerne og planter et flag.

Mødested: Parkering ovenfor Nevada/Himalaya

 

OM KUNSTNERNE

Ben Woodhams er en britisk billedkunstner, som primært arbejder i vandfarver. Han henter meget af sin inspiration i den bornholmske natur og er særligt fascineret af ændringer gennem tid og rum i dette landskab. Fugle har ofte været hans indgang til at opleve og gengive landskabet og naturen.

Dorte Bjerre Jensen er danser, koreograf, performancekunstner, forfatter og researcher. Dorte har tidligere undersøgt, hvad det vil sige at møde og dele sit perspektiv på verden med et andet sansende menneske og det mere-end-menneskelige. Herunder har Dorthe set nærmere på, hvordan vi nærmer os hinanden, og om det overhovedet er muligt at se verden fra den andens perspektiv?

Ilon Lodewijks er en hollandsk iscenesætter og kulturel iværksætter med base i Danmark. Fundamentet for hendes kunstneriske praksis er møder mellem mennesker, og hendes værker adresserer sociale temaer og inviterer folk til at engagere sig og reflektere.

Katinka Wissing er danser, koreograf og underviser. Katinka arbejder med queer feministiske perspektiver på forholdet mellem krop og natur gennem en performativ og eksperimenterende praksis, der består af observation, fotografering, berøring og bevægelse, som oversætter forholdet mellem krop og natur til materialer, objekter, koreografi og tekst.

Lene Degett er billedkunstner og kunstlærer på Bornholm. Hun arbejder med forskellige materialer og kunstformer. Fælles for Lenes værker er, at deres abstrakte udtryk henter inspiration i naturen og kulturen omkring hende og fra hendes mange samarbejder med andre kunstnere og rejser.

Manon Duquesnay er danser, koreograf, underviser og kunstner-kurator. Hun driver sin kunst med en vital nysgerrighed for forholdet mellem det indre og ydre, kroppens uendelighed, bevidsthed, energi og rum. Hun deler sin research – et møde mellem samtidsdans, improvisation, kontakt, stemme, kampsport og bevidst selvforsvar – via workshops og intensiver ved siden af sit koreografiske arbejde.

Peter Vadim er danser, koreograf og landskabsarkitekt specialiseret i forhold mellem bevægelse, rum og tid. Var i 00’erne aktiv i performancegruppen af den kønspolitiske forening dunst. Arbejder med en undersøgelse af abjektets æstetik og genfortæller små og store tragedier, der knytter sig til spændinger mellem mennesker, tid og steder. Peter formidler fortællingerne gennem koreografi, kortlægning, film, billeder og modelbygning i en kombination af koreografi og landskabsarkitektur.

 

 

Fotograf: Verner Kjærsgaard

Performing Landscapes Bornholm – KLIPPEKROPPE bliver til i samarbejde med

Performing Landscapes Bornholm – KLIPPEKROPPE bliver til med støtte fra