En vandring i de tre økologier

Filosoffen Félix Guattari arbejder med ”de tre økologier”: Den miljømæssige, den sociale og den mentale økologi. De tre økologier er tænkt som et holistisk perspektiv på de økologiske kriser, som vi står overfor. Brug dem til at registre landskabet og dit eget forhold til det.

Hvor
Vandringen kan foregå i alle slags landskaber.

Hvad skal du gøre
Sæt dig ned, åbn din notesbog, og skriv 1 i øverste venstre hjørne. Begynd med at betragte landskabet fra det miljømæssige perspektiv. Hvilke elementer består det af? Hvordan opfører de sig? Hvilken betydning har de?

Du kan skrive ting som f.eks.: Monokultur omringet af skov / Dødt landskab / Skyerne danser tæt / Det evige græs / Sol og blæst / Her er øde

Når du ikke har mere at udtrykke, gå videre til 2: den sociale økologi. Hvilke spor af mennesker er der i landskabet? Hvilke væsner er der i landskabet? Hvilke relationer har de til landskabet og til hinanden? Hvilke relationer har jeg til det, som befinder sig rundt om mig?

Du kan skrive ting som f.eks.: En fugl indsuger landskabet alene / Få subjekter at spore / En gammel grusvej / En hvid sommerfugl flakker forvildet rundt

Når du er klar, gå videre til 3: Den mentale økologi. Hvordan har jeg det? Hvordan er jeg påvirket af mine omgivelser? Hvordan ser mit indre landskab ud?

Du kan skrive ting som f.eks.: Naturen er besværlig / Selvom jeg ikke bryder mig om udseendet, så begynder jeg at forstå de tætklippede græsplæner, som jeg har set så mange af / Det er lettere, når naturens lunefuldhed ikke skal tages i betragtning

 

Koncept: kurator Mikkel Elming

www.metropolis.dk/mikkel-elming-randers

 


Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – Randers Kommune, Randers Bibliotek samt Randers Eventsekretariat.