MØDET MED KERNEN

Slå dit sanseapparat helt ud, og brug barndommens nysgerrighed og umiddelbarhed til legende og uforstyrret at undersøge, hvad der ligger gemt i landskabet. Alle aldre kan være med.

Hvor
Find et sted, hvor landskabet varierer lidt. F.eks. med skov, marker, hav eller en sø. Helt små områder kan også bruges. Hvis du er i byen, kan en tur i en park også gøre det.

Hvad skal du bruge
Børneskovl (den slags, man brugte i sandkassen), fine nethandsker/tynde handsker, en æske med låg, forstørrelsesglas, tavlekridt, gummistøvler eller vandtætte sko. Husk vand, snacks og evt. te, hvis du vil gå i længere tid.

Hvad skal du gøre
Hvor lang tid, du vil bruge på denne vandring, er op til dig, men sæt gerne nogle timer af. Det vigtigste er, at du lader dig fordybe. Sæt din telefon på flytilstand. Læs gerne hele instruktionen her, før du går i gang.

1.Tag et øjeblik, når du ankommer til dit startsted, til at trække vejret dybt tre gange. Giv slip på tankerne, og indstil dig på, at dit fokus nu skal være at undersøge det område, du skal til at bevæge dig i.

2. Se dig omkring, og læg mærke til omgivelsernes farver, former, dufte, temperaturen, vejret.

3. Lad din nysgerrighed og umiddelbarhed guide dig, som var du et barn, der skulle på opdagelse. På din vej skal du finde og indsamle min. 3 ting, du finder spændende eller værdige til at gemme i den æske, du har taget med.

4. På turen er det vigtigt, at du holder fokus. Hvis du har en ven med, så undgå at tale alt for meget.

5. Du kan nu bevæge dig ind i området, langsomt.

6. Undersøg landskabet, planterne, jorden, vandet, og hvad end du og din nysgerrighed støder på. Brug de redskaber, du har taget med, og brug dine hænder. Buk dig ned, ræk op i højden, læg dig, sæt dig – eller hvad der falder dig naturligt.

7. Løb ud over marken, og kast dig ned på jorden, smag på et blad, på vandet, fang regndråber fra grenene med dine fingerspidser, tæl bladene på en lille blomst, lad en mariehøne kravle på din arm, se hvordan lyset skinner gennem bladene, råb ud over havet. Hvad end der falder dig ind af interaktioner med landskabet er legitime, det er dit, det er dig. Der er ingen regler.

8. Du kan betragte dine små handlinger i landskabet som ritualer.

9. Når du har indsamlet dine ting, skal du finde et sted at grave dem ned, gemme dem eller lade dem flyde til havs – som et afslutningsritual, der sikrer, at din vandring forbliver i landskabet. Husk at tage dine handsker på, inden du starter ritualet.

10. Når du føler, at du har brugt den tid, du skal, i landskabet, kan du bevæge dig hjemad.

Koncept: Kamilla Askholm Jørgensen

www.metropolis.dk/kamilla-askholm-joergensen-aarhus


Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – Performing Arts Platform, Aarhus Litteraturcenter/LiteratureXchange og Dokk1 med støtte fra Aarhus Kommune.

Foto: Kamilla Askholm Jørgensen