Talking landscapes

Nye samtaleformer skaber nye tankegange

Et kig ind i prøverne inden åbningen af Talking Landscapes

På fredag 20. maj skydes Talking Landscapes i gang med samtaler på Refshaleøen. Sommeren igennem skal projektet rundt i Danmark for at skabe samtaler mellem mennesker og landskabet.

Af Charlotte Kjærholm  

 

Vi er på en asfalteret firkant midt mellem natur og industri. Efter vi er gået forbi Copenhagen Contemporary, hvor busser holder og venter på horder af turister, er vi drejet til venstre. Firkanten har både paller, glasskår og andre efterladenskaber, der vidner om, at vi er et sted i byen, der bliver brugt, selvom birketræerne svajer omkring os.

Her skal dagens første samtale foregå. Det er første gang, det bliver udenfor. I går foregik samtalerne indenfor, hvor Time Loop blev øvet. I dag er alle mere selvsikre og er trådt ud i den spirende sommer.

Tag et glas vand,” siger en af guiderne, aktionsfilosof Oleg Koefoed, efter alle har sat sig i en rundkreds. Han forklarer om Den Umulige Samtale.

Jeg vil bede jer om at tænke på et tidspunkt, hvor I følte jer stærkt forbundet til naturen eller det modsatte – at I følte jer langt væk fra den.”

Vil I være med?” spørger han, og alle nikker.

Lydene fra turistbusser og lastbiler forsvinder, og freden sænker sig. Træningen til Talking Landscapes er i fuld gang.

 

Samtaler på en ny måde

Når Talking Landscapes har premiere på fredag, er det med udgangspunkt i et ønske om at skabe nye samtaler. Det er den hollandske kunstnergruppe Building Conversation, der står bag. Peter Aers fra Building Conversation forklarer:

Måden, vi taler sammen på, ændrer også måden, vi tænker på. Derigennem kan vi skabe en ny fremtid,” siger han.

Det er netop rammen, der er noget anderledes end en normal samtale. I Time Loop taler deltagerne fra forskellige tidsaldre for at forstå nutiden og ændre fremtiden. I Tingenes Råd er det ved at se en problemstilling fra et andet sted end menneskets, og i Den Umulige Samtale er det konkrete minder, holdninger og tanker, der skrives sammen med andres for at reflektere over svære problemstillinger.

Det handler om at løsrive sig fra den gængse måde at tale og diskutere på.

Formaterne bryder med vores sædvanlige samtaler og den måde, vi plejer at tale sammen på. Vi træder et skridt tilbage for at bryde mønstret. Derigennem skabes nye måder at tænke på,” siger Peter Aers.

Se hele interviewet med Peter Aers / Building Conversation

 

Landskabernes indflydelse

På den firkantede asfaltplet på Refshaleøen har gruppen af deltagere spredt sig. Hver især lader de tankerne flyde om den oplevelse, som Olegs ord har sat i gang. Om de gør det på taburetten i rundskredsen eller et andet sted er ligegyldigt. Næste skridt er at læse tankerne højt for de andre deltagere og ikke mindst lytte efter, når andre læser – for at lade sig inspirere af andres ord.

Med Talking Landscapes bliver konceptet taget med ud i naturen for første gang.

Idéen er skabe en scene for alle. Vi skal tale med landskaberne og om landskaberne,” siger Peter Aers. ”Det er ikke for at finde en løsning på et problem, men for at etablere et forhold til landskabet. Vi skal lytte og tage ansvar”.

Talking Landscapes

 

Se mere om Talking Landscapes her.