Franz Bomberg Walking Landscapes Bornholm

LAV DIN EGEN FORTÆLLING I LANDSKABET

Alle landskaber gemmer på et uendeligt antal fortællinger. Fortællinger om liv, der er levet, og historier til at forklare det uforklarlige. På denne tur skal i finde et væsen i naturen og fortælle dets historie. I bornholmske folkesagn kan man f.eks. høre om sten, der er blevet kastet hele vejen fra Sverige af sure hekse, mens andre sten er forvandlede mennesker, der måtte beskytte sig selv mod en ond troldmand.

Hvor
Et åbent landskab med vild natur, f.eks. en strand eller en skovsti. Gerne et område, hvor overnaturlige væsener godt kunne have tilbragt en dag, nat eller måske et helt liv. Hekse, trolde, nisser eller havfolk.

Hvad skal du bruge
Min. 2 personer, gerne et barn og en voksen – børn har bare bedre fantasi.

Papir, blyant og underlag.

Hvad skal du gøre

Aftal, inden I starter, at I aldrig siger nej til hinanden. Lyt til hinandens historier, og byg videre på den sammen.
Start med at lukke øjnene. Lyt og mærk naturen. Hvad kan du mærke? Hvad gør det ved dit humør?

Nu kan I gå.
Tal om træerne. Hvor gamle tror du, de er? Hvis de kunne tale, hvad ville de så fortælle?
Tal om stenene. Hvordan tror du, de er kommet lige netop hertil?

Find et sted efter 10-15 minutters gang, hvor der er nogle ting i naturen med en flot form. Tegn formen på dit papir. Fyld gerne papiret ud. Tegn øjne, mund, ører, ben, arme og måske en hale på. Du bestemmer.
Hvad er det for et væsen? Hvilket humør er det i? Kan det lide mennesker? Gemmer det sig for mennesker, eller kunne det måske finde på at hjælpe mennesker? Hvad hedder det?

Nu skal I gå videre.
Hvad tror I, væsenet har oplevet i naturen? Har det nogen venner? Træer, buske eller måske dyr?
Hvor bor det? Find dets hule i naturen. Bor det under jorden, oppe i trækronerne eller et helt andet sted? Hvad kan gøre væsenet rigtig sur eller glad?

Når I er ved at være færdige med vandringen, kan I lave jeres væsen af naturens materialer. Spørg naturen, før I tager det med hjem.

 

Koncept: Forfatter/illustrator Franz M. H. Bomberg
www.metropolis.dk/franz-bomberg-bornholm

 


Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – BIRCA, Bornholms Kunstmuseum, Bornholms Højskole og med støtte fra Bornholms Regionskommune.

 

Foto: Franz M. H. Bomberg