Ilon Lodewijks Walking Landscapes Bornholm

MØDESTEDER I DET FRI

På denne vandring besøger du forskellige steder, hvor mennesker har samlet sig længe før vores tid for at beskytte sig, for at fejre, udføre ritualer og forhandle magt.

 

Du vil undersøge, hvorfor man mon samledes præcis disse steder? Og hvordan sådanne menneskeskabte mødesteder samtaler med landskabet? Måske har vi som senmoderne mennesker brug for nye offentlige mødesteder, hvor vi kan dele udsigt og intention?

 

Hvor?
Find et område med mindst tre kulturhistoriske steder, hvor folk tidligere har samlet sig.

 

Hvad skal du gøre
Tag et stykke farverigt og solidt silkebånd, tråd eller reb med på din tur. Det skal min. være 5 meter langt.

Når du kommer til stedet:

1) Gå rundt. Hvad fanger din opmærksomhed?

2) Kan der stadig ses spor af, at mennesker har samlet sig her? Rør ved sporene. Kan du genkende nogle former eller mønstre i sporene?

3) Tænk på, hvordan du kan markere stedet med dit silkebånd. Du kan vælge at markere hele stedet eller markere en mindre del, som du synes er særligt vigtig.

4) Marker stedet i stilhed med dit silkebånd. Føl stedet, mens du gør det.

5) Find en sten eller lignende, hvor du kan sætte dig ned. Luk dine øjne. Forstil dig, hvordan folk har samlet sig her. Skab nogle indre billeder. Med hvilke intentioner har folk samlet sig her?

6) Skriv en lille tekst over stedet. Spørgsmålene nedenfor kan du bruge som inspiration.
– Beskriv sted og beliggenhed med 5 ord.
– Hvornår har mennesker samlet sig her? Ved det første morgenlys? Midt om natten? På et andet specifikt tidspunkt om dagen eller på året?
– På hvilke måde har folk været sammen her? Har de snakket sammen? Sunget eller været stille? Hvilke handlinger har de udført sammen. Hvad var deres intention?
– Hvad gør stedet ved dig? Hvilken energi har stedet?

7) Læs teksten højt. Rul dit bånd op i stilhed og med den intention, du knytter til stedet.

8) Fortsæt din vandring.

 

TIP: Måske kommer din vandring forbi nogle moderne samlingssteder, f.eks. en park, en udsigtsbænk, en legeplads. Udfør også punkt 1-6 på disse steder. Er der forskelle mellem gamle og nyere mødesteder i det fri?

 

Koncept: iscenesætter Ilon Lodewijks
www.metropolis.dk/ilon-lodewijks-bornholm

 


Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – BIRCA, Bornholms Kunstmuseum, Bornholms Højskole og med støtte fra Bornholms Regionskommune.

 

Foto: Verner Kjærsgaard