Klangpassager - Jørgen Teller - Liselund

Klangpassager af Jørgen Teller – Liselund Laboratorium Møn

5 lydbilleder til en romantisk have
STED: Liselund Have, Møn
DATO: 7.- 9. maj & 13.-16. maj kl. 14.00-19.00 / 8. maj yderligere 19.30-21.00
KATEGORI: Lydinstallationer og live-musik

 

Luk øjnene, og lyt. Det har komponist og musiker Jørgen Teller gjort gennem et år, hvor han har indfanget og undersøgt lydene og de særlige klange i Liselund Have – på alle årstider i al slags vejr.

Haven er fuld af ultralyde, der ligger uden for vores høreevne. Inspireret af havens flagermus, der kalder og navigerer efter ekko, har Jørgen Teller undersøgt haven som et resonansrum. Flagermusekspert Thomas W. Johansen har med sin ultralyd-optager indfanget lyden af Liselunds flagermus.

KLANGPASSAGER er et forsøg på at skabe et forhold og en samtale med haven. Jørgen Teller har lyttet til det, der er, og de iboende toner. Han har selv skabt lyde ved at banke, synge, rasle og fremkalde ekko. Og han har lyttet til det uhørte. Til myter og historier, til stemninger, til vejret.

Han har optaget naturens lyde. Han har manipuleret dem. Han har performet dem ved hjælp af svingende mikrofoner. Og han har genkomponeret lydene som fem lyduniverser til fem særlige steder i haven: Søen, højen, kløften, stranden og haven.

Hvert sted har sin egen stemning, sin egen fortælling, der kun kan høres på netop dette sted. Og hvert sted har sin egen klang og instrumentation. Lap steel guitar, lyre, harpe, vibrafon, synthesizer.

Under opførelsen befandt Jørgen sig på skiftende steder med boom-mikrofon og sydende el-guitar. Andre steder havde han tilkaldt forstærkning af slagtøjsspiller Håkon Berre, der skaber særlige ekko-aktioner med friktioner på trommeskind, træstykker og metal – som i gamle dage på film, hvor en geräusch-mester skabte lydeffekterne.

Du kunne gå på opdagelse i haven blandt de fem lydbilleder, der spillede simultant og lagde sig som ultrasoniske, ambiente soundscapes, der udvidede havens egne lyde og fremhævede naturens hørbare og uhørbare klangbillede.

LYT her, og få en forsmag

 

Klangpassager - Jørgen Teller - LiselundPublikumsinformationer

7. maj kl. 14.00-19.00
8. maj kl. 14.00-17.00 & kl. 19.30-21.00
9. maj kl. 14.00-17.00

13. maj kl. 14.00-19.00
14. maj kl. 14.00-19.00
15. maj kl. 14.00-19.00
16. maj kl. 14.00-19.00

– Lydinstallationen fandt sted fem steder i haven.
– Hver installation kørte i loop på 20-30 min. i ovennævnte tidsrum.

 

Klangpassager - Jørgen Teller - Liselund
OM JØRGEN TELLER

Jørgen Teller er komponist, guitarist, elektron-musiker og vokalist. Han arbejder i et bredt felt af lydkilder og kompositoriske udtryk. De senere år har han i sit kompositionsarbejde fokuseret på samspillet mellem et konkret sted og et konceptuelt greb.

Jørgen Tellers værker har været opført ved mange koncerter i Danmarks Radio, LYD/GALLERI, DIEM, The Ghettoblaster Ensemble, Sonorité, KSYME, IAC, Intonal og af mange bands og ensembler. Han har komponeret for scenekunst-projekter med koreografer fra Sverige, Danmark og Frankrig.

OM HÅKON BERRE

Håkon Berre har etableret sig som en af de mest interessante unge trommeslagere på den danske scene for improviseret musik med en lydpalet, der benytter sig af alt fra ringeklokker, blikplader og kæder til grydelåg, viskestykker, gafler og spisepinde. Håkons opfindsomme og energiske trommespil har bragt ham til klubber og festivaler over hele verden. Håkon kan opleves på en diskografi, der spænder over 43 CD’er og LP’er.

 

KLANGPASSAGER er en del af Liselund Laboratorium Møn – 12 kunstværker, der følger årets gang i Liselund Have. Se mere her.

KLANGPASSAGER præsenteres af Metropolis – Københavns Internationale Teater med støtte fra Statens Kunstfond og Koda Kultur

Foto: Cornelia Kallmoes Teller