Hvad sker der uden for boksen?

Forestil dig, at alt du så og oplevede var en film, som andre havde klippet sammen for dig. Afskærmet, udvalgt, sat i scene. Det er tanken bag Johannes Bellinkx’ kikkertbokse i installationen Framing. Vi mødte ham under nogle af de første prøver på Den Røde Plads til en snak om, hvordan vi oplever verden og alle de bokse, vi omgiver os med.

Interview af Ida Marie Fich

Det er hverken en skydebane eller et apparat til at spotte sjældne fugle, man møder på Den Røde Plads disse dage. Johannes Bellinkx er manden bag den sære konstruktion af jern og træ, der er flyttet ind. Han forklarer, at han blev interesseret i idéen om at lege med publikums oplevelse af virkeligheden på en udstilling, hvor en væg i rummet hele tiden var skjult:

”Jeg ville hele tiden om på den anden side og se, hvad der gemte sig. Og så tænkte jeg: Hvad sker der, hvis vi putter det, vi ser, ind i en boks og illuderer, at der sker noget uden for boksen, som seeren ikke har adgang til?”

Stedspecifikke sceneskift
Johannes er en del af en yngre hollandsk/flamsk generation af kunstnere, der ynder at, ja, få os til at tænke ud af boksen med deres kunst. Framing, som har dansk premiere den 10. august, er bygget op omkring tre rækker af i alt 50 aflange træbokse. Lige store nok til, at du kan kigge igennem og ud på pladsen, mens et sort klæde over dit hoved skærmer for lyset. Øverst på konstruktionen kan Johannes og hans hold ændre vinklen på boksene og åbne og lukke for dem, når der er ”sceneskift”.

”Åh ja, det er noget af et puslespil, der skal gå op,” griner Johannes til spørgsmålet om, hvordan han og de fire skuespillere skaber de forskellige scener til Framing:

”Vi kan ikke forberede det, før vi er her og oplever stedet, men det er altid et spørgsmål om at finde det helt rigtige spot. I en storby som denne sker der altid en masse forskelligt, og tit skæve ting, og det er det, vi kigger efter, når vi skal finde en lokation. Og så skal der være gode kontraster og aktivitet dagen igennem.”

Jeg ser dig se mig
I Framing kan du ikke bare læne dig tilbage og nyde filmen, for Johannes vil gerne pirre vores nysgerrighed og lege med vores opfattelse af det, vi ser:

”Deltagerne er både publikum og del af installationen på samme tid. Virkeligheden på gaden vil blande sig med det, vi har iscenesat, så tilfældigt forbipasserende oplever, at de bliver kigget på af nogen, som ikke selv har valgt det.”

Han er spændt på, om det er intimiderende for omgivelserne med 50 voyeurs på rad og række, når Framing åbner op for publikum:

”Det er aldrig til at vide, hvordan publikum eller folk fra området reagerer. Men det vil i hvert fald altid være en forskellig oplevelse fra dag til dag. Lyset og lydene ændrer sig alt efter, om det er eftermiddag eller aften, og om det er her på Den Røde Plads eller uden for Fisketorvet (hvor Framing bliver vist senere på måneden, red.)”

Lad os unboxe verden
Men altså, er verden virkelig som i George Orwells 1984, hvor Big Brother is watching you? Kigger vi alle ud fra vores egen lille boks med et udsyn, der er styret udefra?

”Nej, jeg tror ikke på det med, at det er kontrolleret udefra. Men som mennesker er vores blik hele tiden begrænset, og vores hjerner er bygget til at sortere fra og kategorisere – ellers ville vi ikke overleve.”

”Vi lader publikum se alt fra et meget snævert synsfelt, men gør også opmærksom på, at der er noget uden for boksen for netop at sige: Ja, du lever måske i din egen lille kasse, men se engang, der er måske noget uden for den kasse.”

”Verden er måske ikke så kasse-agtig, som vi tror, og engang imellem skulle vi måske prøve at unboxe verden, lave nogle nye bokse?”, spørger Johannes med blikket rettet mod den åbne og stadig halvtomme plads, før han slutter sig til resten af sit hold og arbejdet med at være klar til premieren.

Her kan du opleve Framing:
Tors. 10. aug. / Fre. 11. aug. / Lør. 12. aug. kl. 16.00, 19.00 & 21.00 på Den Røde Plads, Kbh. N
Tors. 24. aug. / Fre. 25. aug. / Lør. 26. aug. – tors./fre. kl. 15.00, 17.00 & 19.00 / lør. kl. 12.00, 14.00 & 16.00 ved Havnebadet Fisketorvet

GRATIS – billetreservation på www.scenebillet.dk