Rhea Leman Walking Copenhagen Metropolis

5. juni: Rhea Leman

TID: 5. juni kl. 8.00-20.00
STARTSTED: Gernersgade, København K
KATEGORI: Dramatiker & instruktør
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkingcopenhagen

DE MO CRA ZY

 

I de 48 år, hvor jeg har lavet teater som dramatiker, instruktør og koreograf, har jeg altid brugt energi på at sammensmelte den æstetiske form med politisk dramatiske vendepunkter i historien, der har skubbet menneskeheden ind i nye områder. Lige nu lever vi i et historisk øjeblik, hvor en pandemi jager politiske strukturer ind i nye dimensioner. I krisetider har demokratiet altid været truet.

 

Derfor har jeg valgt den 5. juni, Danmarks Grundlovsdag, som den dag, hvor jeg går. Skønt Grundloven blev underskrevet for 121 år siden, er det måske det vigtigste stykke papir i vores liv i dette øjeblik. For mig personligt er det en meget vigtig dag, fordi denne Grundlovsdag er den første, jeg vil fejre som dansker, da jeg fik mit danske pas for kun få måneder siden.

 

Og det er præcis det, jeg vil gøre – at fejre det hver fulde time, når jeg møder en række gæster på et nyt sted i byen for at diskutere deres syn på demokratiet i forhold til deres eget liv og i forhold til den verden, vi i dag lever i. Jeg har inviteret et udvalg af interessante mennesker på steder, der har betydning for dem. Steder, der symboliserer deres rejse, deres historie og deres indsigt i det demokratiske tema.

 

Det, at jeg frit kan gå gennem byen København, viser den frihed, vi alle sammen tager for givet. Og denne frihedens frihed vil være motoren bag mine fodtrin, mens jeg reflekterer over, hvor let den kan blive taget fra mig.

DOKUMENTATION 5. JUNI 

FILM

KL. 08.00

KL. 09.00

KL. 10.00

KL. 11.00

KL. 12.00

KL. 13.00

KL. 14.00

KL. 15.00

KL. 16.00

KL. 17.00

KL. 18.00

KL. 19.00

KL. 20.00

OM KUNSTNEREN

 

Rhea Leman, dramatiker og instruktør, er født og opvokset i New York City, hvor hun studerede dans og teater, før hun flyttede til Danmark i 1981. Her dannede hun og var leder af Teater Tango indtil 1998. Siden da har hun arbejdet som uafhængig dramatiker, screenwriter såvel som teater-, radio- og TV-instruktør. I dag spilles hendes stykker på begge sider af Atlanten.

 

Hun har vundet priser for sin opera The Rosenbergs i 2015, sin instruktion af Thomas Lagermand Lundmes stykke Historien bag Muren 2014, og i 2013 fik hun Allen-prisen fra Danske Dramatikere for “fremragende dramatisk arbejde.” Reumert-komiteen nominerede Leman som bedste dramatiker i 2019 for hendes stykke Leve Livet – en livsbekræftende forestilling om døden og i 2013 for hendes stykke Gorilla, om den globale finanskrise.

 

Leman har dannet Dramafronten, en platform for udvikling og præsentation af nye dramatiske stykker, og siden da har hun arbejdet som kunstnerisk leder med henblik på at promovere og producere nye danske skuespil på nye måder og nye steder. Senest har hun på vegne af Dramafronten modtaget Lauritzen Fondens Visionspris 2018 for det arbejde, hun har gjort for Dramafronten i de sidste 10 år.

Foto nederst: fra forestillingen “Sommer” (Neel Rønholt & Paw Henriksen)